kiedy i gdzie organizujesz spoksik.
Coś stuka z przodu-zawias sprawdzony w ASO i nic :(((
Zwiń
X
-
Coś stuka z przodu-zawias sprawdzony w ASO i nic ((
Witam wszystkich i proszę o pomoc w zlokalizowaniu stuków z przodu auta.
Mam nadzieję że nie odświeżam starego kotleta(szukałem ale nie znalazłem niczego o tym problemie).
Mianowicie,stuk charakteryzuje się tym,że słychać go tylko wtedy,gdy koło(lewe lub prawe przód) wpada dość szybko w nierówność,nie koniecznie głęboką,np nisko osadzoną studzienkę w asfalcie,czy tzw krótkie kocie łby.Przy powolnej jeździe do około 20-30 km/h stuków nie słychać.
Nawet specjalista na okręgówce niczego nie znalazł.
Auto ma zaledwie 13 tys km przebiegu(roczne),więc dziwią mnie te zjawiska,bo to za młode żeby tak dawało po uszach.Chłodnica sprawdzona,dokręcona,plastiki niby też.
Szarpałem nawet zespołem napędowym,ale nic nie puka.
Pytałem w aso czy może stukać zacisk hamulcowy.Stwierdzili że nie ma prawa.
Będę wdzięczny o wszelkie sugestie, bo sam już nie wiem co to może być.
Nawet w aso na trzepaki ją wzięli i nic
-
-
Zamieszczone przez paulob1Pytałem w aso czy może stukać zacisk hamulcowy.Stwierdzili że nie ma prawa.
jaki to jest stukot? głuchy ?...metaliczny bardziej..? czy jest ze strony która koło wpada w nierówność , czy dobiega równomiernie , obojętne które koło uderzy... :?:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Na pewno metaliczny i pojawia się w momencie "zejścia" koła w nierówność.ale takiego gwałtownego-szybkiego, np na tzw."pralce",torowiskach itp.Przy powolnej jeździe nie słychać zapewne dlatego,że koło wolniej opada.Na hopkach też cisza.Sam już nie wiem czego szukać....Sprawdzę te klocki,czy nie mają luzu.Zauważyłem,że czasem w korkach, przy naciśnięciu na pedał hamulca słychać takie jęknięcie,jakby klocek puknął o tarczę,ale to inny rodzaj stuku.To akurat miałem też w poprzedniej Fabii i wcale się tym nie przejmowałem.
[ Dodano: Pią 02 Paź, 09 19:06 ]
Chyba poczekam aż się choroba rozwinie..... ale wszelkie sugestie nadal wskazane ops: może ktoś miał taki objaw........
[ Dodano: Pią 02 Paź, 09 19:07 ]
Spróbuję jeszcze z tymi plastikami,może faktycznie są poluzowane.... Jak to nic nie da to je ściągnę i pojeżdżę bez nich jakiś czas dla sprawdzenia....
[ Dodano: Pią 02 Paź, 09 19:10 ]
Ciężko wyczuć z której strony dobiega....tak jakby centralnie...słychać zarówno przy wjeździe lewym jak i prawym kołem
Komentarz
-
-
Spróbuję jeszcze z tymi plastikami,może faktycznie są poluzowane
coś masz odkręcone pod maską japrawdopodobniej...tam poszukajO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Dziś sprawdzałem dolne plastiki te u dołu zderzaka i jeden z nich wysunął się(prawy łuczek) z otworu w zderzaku i okrutnie gonił stukając przy tym dość znajomo..... Jutro z rana sprawdzę czy to było to i dam znać czy pomogło.Dzięki za sugestie :box Al będę z tym dalej walczył jak nie pomoże
Komentarz
-
-
Sprawdziłbym czy osłony metalowe przy tarczach hamulcowych nie są za blisko tarczy i nie nie uderzają przy szybkich ruchu koła góra-dół.
Miałem u siebie podobny objaw i odsunięcie tych osłon od tarczy wyeliminowało problem.
Wcześniej byłem kilka razy na stacjach diagnostycznych i nic nie znaleźli w zawieszeniu.
Na postoju poruszając samochodem nie można było tego usłyszeć
Komentarz
-
Komentarz